Werkwijze

Klei is een bijzonder materiaal. Ongebakken is het op vele manieren in vele vormen te kneden en zolang de klei ongebakken is kan deze talloze malen opnieuw gebruikt worden. Ook als ze helemaal gedroogd is, kan er door middel van toevoeging van water weer een prima verwerkbaar product van gemaakt worden.
Echter, is de klei éénmaal gebakken, kan ze nooit meer terug naar haar oorspronkelijke vorm. In de oven vindt namelijk een transformatie plaats die onomkeerbaar is. De losse kleideeltjes smelten samen en laten elkaar niet meer los. Afhankelijk van de temperatuur waarop het werk gebakken wordt, sintert de klei in meerdere of mindere mate dicht. Wordt er daarna, bij een 2e stook, nog glazuur aangebracht, wordt het werk nog bestendiger en is het voor veler gebruik toepasbaar.
De eerste stook, de biscuit stook, vindt plaats op 1020°C. Hierbij sintert de klei dicht maar is het nog wel enigszins poreus (dit kan prettig zijn voor bijvoorbeeld plantenpotten). Ook kan er dan nog gemakkelijk glazuur aangebracht worden.
De tweede stook, de glazuurstook, kan op verschillende temperaturen. Van 1060° C tot wel 1400°C voor porselein! Voor glazuren zijn veel verschillende technieken met zeer bijzondere effecten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.